On İki Yunan Tanrısı ve Özellikleri (Yunan Mitolojisi)

On İki Olimposlular ya da sadece Olimposlular (Olimpiyan) Yunan mitolojisinde Dünya'yı yöneten tanrılar grubudur.

Yunanlılar evreni Tanrıların yarattığına inanmazlardı.Onlara göre evren, Tanrıları yaratmıştı.Tanrılardan önce yer ve gök vardı.Titanlar onların çocukları, tanrılarda torunlarıydı.

 Yunan tanrıları oldukça önemli bir yer tutar. Yunan mitolojisinde tanrılar insanlara benzer ve ortak özellikleri ölümsüzdürler.Yunan mitolojisi Roma mitolojisinden etkilemiştir. Bu yüzden Roma mitolojinde Yunan tanrılarının bir çoğuna inanılmıştır. Yunan mitolojisinde ki tanrıların isimleri değiştirilerek Roma mitolojisine sokulmuştur.


12 Olimpos tanrısı ve özellikleri


ZEUS ( BAŞKAN )



Alan : Gök yüzü ve Hava Olayları
Simge :  Yıldırım, Kartal, Meşe, Kalkan, Asa

Özellikleri : Gök’ün hükümdarı, Yağmur-Tanrısı, korkunç şimşeği fırlatan Bulut-Toplayıcısı oldu.Gücü, bütün öteki Tanrıların güçlerinin toplamından da büyüktür.

Söz : Herkesten güçlüyüm ben. Altın bir halat bağlayın gökyüzüne; tanrılar, tanrıçalar, hepiniz ucundan tutun. Zeus’u çekemezsiniz.Ama ben, istersem çekerim. Olympos’un tepelerinden birine bağlarım halatı, her şeyi, yeri de, denizi de asarım.


HERA (ZEUS'UN EŞİ)

Alan : Evlilik, Kadın, Bereket
Simge : Tavus kuşu, Nar

Özellikleri : Hera, Zeus’un karısı ve kız kardeşiydi; Okeanos ile Tethys tarafıbdan büyütülmüştü
Bu yüce tanrıça, Zeus’un aşk serüvenlerine adları karışan kadınları cezalandırmakla ün salmıştır.Suçlu olup olmadıklarına, Zeus tarafından kandırılıp kandırılmadıklarına bakmamıştır bile. Yanlış o, kadınlara değil, o kadınların çocuklarına da kötülük etmiştir.




POSEIDON 

Alan : Deniz, Depremler
Simge : Üç dişli Yaba, Yunus, At

Özellikleri : Deniz Tanrısı olan Poseidon , Zeus’un kardeşiydi; önem bakımında da hemen ondan sonra gelirdi. Önemli bir özelliği  daha vardı insanlara ilk atı o vermiştir. Bu özelliği, edebiyatta tanrılığının yanı sıra işlenmiştir

Söz : Rüzgarlar, dalgalar ne kadar yükselirse yükselsin, Poseidon altın arabasına binip de denizin üstünde dolaşmaya başlayınca ortalığı bir durgunluk, bir sessizlik, bir dinginlik yayılırdı.


DEMETER

          Alan : Tahıllar, Tarım
          Simge : Buğday Demeti

          Özellikleri : Yunan mitolojisinde tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçasıdır. Homeros'un destanlarında, "güzel saçlı kraliçe" ya da "güzel örgülü Demeter" diye geçer. İnsanlara toprağı ekip biçmesini öğreten tanrıçadır. 








AFRODİT

Alan : Aşk, Güzellik, Sevgi
Simge : Gül, Güvercin, Deniz kabuğu

Özellikleri : Ölümlülerin de, ölümsüzlerinde akıllarını çalan Aşk ve Güzellik Tanrıçası; kalplerine girdiği kimselere alayla gülen Kahkaha Tanrıçası; karşı konmaz Tanrıça Zeus ile Dione’nin kzılarıdır; ama daha sonra yazılan şiirlerde deniz köpüklerinden doğmuş olduğu anlatılmıştır(Aphros, Yunancada köpük anlamına gelir). Bu doğum, Kythera yakınlarında olmuş, Aphrodite sonradan Kypros (Kıbrıs) kıyılarına sürüklenmiştir. Bu olay sonucunda iki ada da kutsal sayılmış, tanrıçaya da Kypris, Kythereia adları verilmiştir.




ATHENA

Alan : Bilgelik, El Sanatları, Savaş (Taktiksel Yönü)
Simge : Miğfer, Aegis, Mızrak, Baykuş, Zeytin

Özellikleri : Zeka, sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçasıdır.Mızrak savaşı, zeytin dalı barışı, gök gözlü baykuş da bilgeliği temsil eder. Athena, Atina kentinin baş tanrıçası ve koruyucusudur, kent ismini de ondan almıştır. Athena ve sembolize ettiği karakterler birçok kültürde benzer formlarda bulunur. Athena ayrıca Troya savaşında Akhaların yardımına koşup tahta atın yapılmasına yardım etmiştir. Athena özel bir kalkan taşır. Bu kalkan Aegis olarak isimlendirilmiştir. Kalkanın üzerinde, değişik süslemelerle birlikte Medusa'nın başının resmi bulunur. Bu kalkanın önünde en güçlü ordular bile bozguna uğrar. Zeus'un en sevdiği kızı olduğu için Zeus'un yıldırımlarını da bir tek o kullanabilir. Gigantlar arasındaki karşıtı Enceladus'dur.

ARES (MARS)


Alan : Savaş
Simge : Yaban domuzu, Miğfer, Akbaba


Özellikleri :  Ares, Savaş Tanrısı'dır. Zeus ve Hera'nın oğludur. Mitolojide Athena ile giriştiği mücadeleler ve sevgilisi Afrodit ile olan kaçamakları ile ünlüdür. on derece katı yürekli, kinci bir tanrı olarak tanıtılmıştır.Homeros’a göre, yanlız kana susamış biri değildir, korkaktır da. Yaranlandığı zaman acıyla haykırır, arkasına bile bakmadan kaçar. Savaş alanına tek başına inmez, yanında yardımcıları vardır.

Yunanlılar Ares’i pek sevmezlerdi; Romalılar Mars’ı daha çok severlerdi. Onlara göre, parıltılı zırhlar içinde üstün, soylu bir görünüşü olan hiç yenilmeyen bir tanrıydı Mars. Romalılar da Mars’ı gördükleri zaman, Yunanlıların yaptığı gibi kaçmazlar, Savaş Tanrısına doğru, “yüce bir ölüme” koşarlardı.




APOLLON

      Alan : Sanat ve Kehanet
      Simge : Lir, Karga, Defne

      Özellikleri : Mitolojide müziğin, sanatların, güneşin, ateşin ve şiirin tanrısı, kehanet yapan, bilici tanrıdır. Aynı zamanda kahinlik yeteneğini diğer insanlara da transfer edebilir. lymposluları altın liriyle eğlendiren, çok uzaklara ok atabilen, hastaları iyileştiren, iyileştirme sanatını hastalara ilk öğreten gümüş yayın efendisi okçu Tanrı olarak Yunan şiirlerine geçmiştir. Aynı güneş ışınları gibi Apollon'un okları da hem hasta edici hem de iyileştiricidir. Her ne kadar ışıkla özdeşmeşmiş ise de, ilk ortaya çıktığında Apollon, güneş tanrısı değildir. Asıl yunan güneş tanrısı Helios'dur. Apollon ve Artemis'in, güneş-ay ile özdeşleşmesi daha sonradan gerçekleşmiş, özellikle Romalılar döneminde bu anlayış kuvvetlenmiştir.



ARMETİS

     Alan : Avcılık ve Kırsal Hayat
     Simge : Ok-Yay, Geyik

     Özellikleri : Zeus ile Leto’nun kızı. Phoebe olarak da bilinir. Apollon’un ikiz kız kardeşi, vahşi doğa, avcılık,okçuluk ve ay tanrıçası. Ares'in dostu ve en büyük Yunan tanrıçalarından biridir.

Efes Artemisi heykeli, İzmir-Selçuk'taki Selçuk müzesinde bulunan heykeli
Kardeşinden bir gün önce doğup Apollon’un doğumu sırasında annesine yardım etmiştir. Annesinin çektiği acıyı gören Artemis evlenmemeye ve bakire kalmaya yemin etmiştir. Delos adasında doğmuştur. Apollon güneşi, Artemis ise ayı temsil eder






     Alan : Ateş ve Madencilik
     Simge : Çekiç ve Örs

     Özellikleri : Hephaistos, zanaatkarlar tarafından Athena ile birlikte mesleklerin piri ve koruyucusu olarak kabul edilen bir ateş tanrısıdır. Hera’nın tek başına doğurduğu çocuk olarak geçen Hephaistos öyle çirkin doğmuşturki annesi Hera kendisi ile dalga geçilecek diyerek oğlunu Olympos’tan aşağıya atmıştır. Denize düşen Hephaistos burada Thetis ve Eurynome tarafından bulunarak bir mağraya konulur. Mağrada yalnız kalan tanrı zamanını metallerle uğraşarak geçirir. Zaman içerisinde bu işlerde öylesine ustalaşır ki yarattığı aletler ve elmaslar ile pekçoklarına yardımcı olur. Hatta kendisine altından yapılmış insan görünümlü yardımcı kadınlar bile yaratır. Yarı tanrılar Akhilleus (Aşil), Heracles (Herkül) tanrı Apollon, Hermes tanrıçalar Artemis, Demeter, kral Agememnon onun zanaatinden yararlananlardan bir kaçıdır.




HERMES
    

     Alan : Tanrıların Habercisi ve Ticaret
     Simge : Kanatlı sandalet, kask ve asa


     Özellikleri :  Zeus ve Maia'nın oğludur. Zeus'un habercisidir. Tanrıların en kurnazı sayılır, tanrıların en hızlısıdır. Bir de Caduceus adında büyülü bir altın değnek taşır. Üstün nitelikleri olan Hermes, efsaneye göre daha bir günlükken ayağa kalkar, beşiğinden çıkar, kaplumbağa kabuğundan yaptığı bir liri çalıp ondan çıkan seslerle eğlenir. Bir gün kırlarda dolaşırken tanrı Apollon'un koruması altındaki inekleri çalar. Apollon olayı öğrenince çok kızar; cezalandırılması için Hermes'i kolundan tutup Zeus'a götürür. Ne var ki, Hermes'in lirinden çıkan sesler Zeus'u ve Apollon'u büyüler. Zeus, cezalandıracağı yerde Hermes'e kanatlı bir başlıkla bir çift ayakkabı vererek onu tanrıların habercisi yapar. Haberci Hermes ölülerin ruhlarını yeraltına götürür; çobanlarla, yolunu şaşıran yolculara kılavuzluk eder.





DİONYSOS
     
     Alan : Üzüm, Şarap ve Eğlence
     Simge : Üzüm, Asma, Çita, Panter gibi büyük kedigiller
     
    Özellikleri : Çal'lı şarap tanrısı. Şarabın sadece sarhoş ediciliğini değil, sosyal ve faydalı etkilerini de temsil eder. Medeniyetin destekçisi ve barış aşığıdır.

On iki Olympos tanrısından biri olan Dionysos, Zeus ile Semele’nin oğludur. Doğuş efsanesi şöyle anlatılır: Zeus Semele’ye aşık olur, ama karısı Hera onu kıskanır. Hera yaşlı bir kadın kılığına girer ve Semele’ye Zeus’un ona güçlerini göstermesini söylemesini söyler. Zeus bütün parlaklığıyla gücünü gösterirken Semele yanar ve karnındaki yedi aylık bebeğini düşürür. Zeus bu sırada mucizevi olarak orada biten sık yapraklı bir sarmaşığın yanmaktan koruduğu Dionysos'u kurtarır ve baldırında saklar. Daha sonra Tanrı Dionysos Zeus’un baldırından doğar. Fakat bu sefer de Ama Hera, Kuretalar'a rüşvet vererek çocuğa eğlenmesi için oyuncaklar verir, ustaca yapılmış bir ayna çocuğu bir çalılığın içine çeker ve Hera'nın emri üzerine Titanlar, Dionysos'u kaçırıp küçük parçalara böler ve bir kazanda pişirirler. Ancak çocuğun büyükannesi Rhea torununa acır ve Athena'nın yardımıyla onu kurtarır ve parçalarını birleştirir.
  

1 yorum:

  1. The Best Online Game
    How to Play: Best Online Game. The 우리카지노 popularity of board games has grown more interesting and more popular over the past few years. These games 온라인카지노 are Are there online game sites that provide the quality of games?

    YanıtlaSil